Pınar Selek beşinci kez yargılanıyor
Mısır Çarşısı patlaması davasında dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek’in yargılanma süreci yeniden başlıyor.
Pınar Selek’in yeniden yargılanacağı davanın ilk duruşması Cuma günü İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.
1998’deki patlama davasında dört kez beraat eden Pınar Selek, davası hakkında DW Türkçe’ye konuştu.
Halen Fransa’da yaşayan Selek, Cuma günü yapılacak duruşma öncesi gösterilen uluslararası dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi:
“Fransa’nın her yerinde dayanışma etkinlikleri vardı. Paris Belediyesi’nden büyük bir madalya aldım. İnanılmaz bir dayanışma var ve çığ gibi büyüyor. Fransa’nın her yerine gençler kolaj yapıştırmış. Tanımadığım insanlar fotoğraf gönderiyor. .”
“Dreyfus davası gibi”
Uluslararası dayanışmanın Selek’e hissettirdiği sadece mutluluk değil. Selek, 25 yıllık dava nedeniyle toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek kendisine destek vermesini, yıllardır verdiği toplumsal mücadele açısından da ümit verici bulduğunu söyledi:
“Feminist hareket, göçmen hareketi, Kürtler, LGBTİ hareketi, Ermeniler, ekolojik hareket… Farklı mücadeleler arasında bir köprü kuruluyor. Herkes davayı sahipleniyor. Bu dayanışma bende ‘Siyasi olarak kazandık’ hissini uyandırıyor.”
DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre yurt dışından çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen, gazeteci ve siyasetçi Pınar Selek’in duruşmasını izlemek üzere İstanbul’a geldi.
Fransa’daki davayı takip edecek olan Selek, “Benim davam Dreyfus davasına benzetiliyor” dedi. Fransız ordusunda Yahudi asıllı bir asker olan Yüzbaşı Alfred Dreyfus, 19. yüzyılın sonlarında antisemitizmin yaygın olduğu bir dönemde, Almanya’ya askeri istihbarat vermekle suçlanarak tutuklanmış ve daha duruşma başlamadan “hain” ilan edilmişti. Fransız ordusu, Dreyfus’un masumiyetini kanıtlama girişimleriyle ertelenmişti.
Selek, nasıl olduğu sorusuna sadece kısa bir yanıt verdi:
“Ne hissettiğimi düşünmüyorum. Pratik şeyler düşünüyorum. Hissetme hissini erteliyorum.”
Raporlar “bomba izi yok” dedi
Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili 25 yıl önce başlayan davaya Cuma gününden itibaren Çağlayan Adliyesi’nde devam edilecek.
9 Temmuz 1998’de İstanbul Mısır Çarşısı’nda patlama oldu. Sosyolog Pınar Selek, 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin de yaralandığı patlamanın ardından iki gün sonra gözaltına alındı. Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili soru sorulmayan Pınar Selek, “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.
1998’deki patlamanın ardından Kriminal Polis Laboratuvarı’nın hazırladığı rapor ve polisin olay yeri inceleme raporu, bomba olduğuna dair bir kanıt olmadığını ortaya koydu. Mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporunda, patlamaya bombanın değil, tüp sızıntısının neden olduğu belirtildi. Selek, raporların bombalama olayını gösterememesi üzerine Aralık 2000’de tahliye edildi.
Polise verdiği ifadede Mısır Çarşısı’nda Pınar Selek’e bombalı saldırı düzenlediklerini iddia eden Abdülmecit Öztürk ve diğer sanıklar daha sonra bu sözleri işkence altında verdiklerini söylediler. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, patlamanın nedeninin belirlenememesi ve “ikna edici delil” olmaması nedeniyle 2006 yılında Selek ve Öztürk’ü beraat ettirdi.
Ancak Yargıtay beraat kararını bir yıl sonra bozdu. 2008 yılında görülen yeniden yargılamada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Selek’i bir kez daha beraat ettirdi. Yargıtay 2009 yılında bu kararı bozdu.
Dört kez beraat etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2010 yılında verilen beraat kararının bozulmasına yönelik yaptığı itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu reddetti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek ve Abdülmecit’in beraat kararlarının bozulmasına karşı çıktı. Öztürk, bu itirazın ardından 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada. Bu, Selek’in üçüncü beraatıydı.
Ancak yerel mahkeme 22 Kasım 2012’deki duruşmada beraat kararına direnmekten vazgeçti. Dava 2013’te yeniden görüldü. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek’i “bazı kişileri ayırmak amacıyla hareket etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Devletin denetimindeki arazilerin devlet idaresinden alınması” kararıyla Selek hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hapis cezasının onanmasını istedi ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi belgeyi bozarak yerel mahkemeye gönderdi.
Yargıtay beraat kararını yeniden bozdu
Dosyayı devralan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2014’te Pınar Selek’i “kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle beraat ettirdi ve Selek hakkındaki yakalama emrini kaldırdı. Bu kararla Selek dört kez beraat etti.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Haziran 2022’de beraat kararını bir kez daha bozdu. Bozma kararının ardından Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeniden yargılanmasına karar verildi. Belge yeniden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, yurt dışında yaşayan Pınar Selek’in geçtiğimiz Ocak ayında tutuklanmasına ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verdi. Beraatın bozulmasıyla Selek’in beşinci kez yargılanmasının önü açıldı.
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?