Ekonomi

Adana’da Harnup Hasadı Başladı

Adana’da çiftçiler, pek çok işte olduğu gibi hem gıda hem de ilaç sektöründe kullanılan keçiboynuzu adı verilen keçiboynuzu hasadına başlarken, yöre halkı şifa amaçlı pekmezini yapıyor.

Kozan ilçesinde çorak yerlerde resen yetişen ve son yıllarda artan ekonomik değeri ile ekimi artan keçiboynuzunda hasat başladı. Hasat yapan çiftçiler, sıcaklık ne olursa olsun 550 rakımda canla başla çalışıyor. Verimli bir yıl geçirdiklerini belirten çiftçiler, hasadın devam etmesiyle elde ettikleri keçiboynuzunun bir kısmını pekmez yapımında kullanmak üzere saklıyor, büyük bir kısmını ise kalitesine göre 40 ile 60 TL arasında değişen fiyatlarla tüccarlara satıyor. Hem gıda hem de ilaç endüstrisi.

Kuytucak İlçesi’nde çiftçi olarak çalışan emekli Mehmet Yiğinoğlu, “50 derecede sert hasat yapıyoruz. Harnuplarımız bu sene güzel. Ballı 1 ton keçiboynuzumuz var. İlaç sanayinde pekmez olarak kullanılıyor. Zor bir iştir, tek tek kaynatılır. Pekmez çok faydalıdır, her derde devadır. “Pekmezle pek uğraşmayız ama bu yıl yapacağız. Öksürüğe, akciğer kanserine, astıma iyi geliyor ve birçok hastalığa şifa oluyor” dedi.

Harnup toplayıcılarından Hakan Özkan, “Harnup her derde deva, pekmez de bazı hastalıklara iyi geliyor” dedi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu